Tengerimalac Információs Portál

A tenyészet megszűnt, az oldal a továbbiakban információs portálként üzemel tovább.

Viselkedés

Tengerimalac viselkedés

A tengerimalacok nagyon barátságos, közösségi lények. Az alábbiakban:
- szeretnénk bemutatni a tengerimalacok néhány jellegzetes viselkedési formáját, személyes szükségleteit, hogy a leendő gazdik ezek alapján átgondolhassák, tudnak-e kellőképpen gondoskodni egy tengerimalacról,
- szeretnénk ötleteteket adni, hogyan lehet még kellemesebbé tenni a malackák mindennapjait.

Tengerimalac menü

Tengerimalac a háznál

Amikor új tengerimalacainkat betesszük új lakhelyükre, valószínűleg azt fogjuk látni, hogy beszaladnak az egyik sarokba, szinte mozdulatlanná merevednek és onnan figyelnek minket. Ez teljesen normális viselkedés, mert a tengerimalacok természetes környezetükben zsákmányállatok, nagyon óvatosak és ijedősek: idegen helyen fedezéket keresnek, és mozdulatlanná merevednek, tereptárgynak szeretnének látszani. Új tengerimalacainknál ez a viselkedés 2-3 napig is eltarthat. Ez a kezdeti félénkség függ a malackák korától és természetétől is. Általában amikor nem tartózkodunk a közelükben, szép lassan felfedezik lakhelyüket, ilyenkor szoktak enni-inni is.
Másik jellemző viselkedési forma, amikor új malackákat ki akarjuk venni általában felülről közelítve, ellenállhatnak, elszaladnak, idegesen kapkodnak. Ez is teljesen normális, zsákmányállat természetükből ered: azt hiszi, egy ragadozó madár akar lecsapni rá, és próbál elmenekülni, vagy kiszabadulni a fogásból. Ez a viselkedés is néhány hét után elmúlik, amint megszokja a kezünk szagát, hangunkat, hisz hamar rájön, hogy az ennivalót tőlünk kapja, és nem akarjuk bántani. Emellett lehetőleg mindig szemből közelítsünk a malacka felé, hogy láthassa a kezünket, és így kevésbé fog félni.

A tengerimalacoknál, mint minden házi kedvencnél van egy kézhez szoktatási időszak. Ez az idő függ a malacka korától és természetétől, általában néhány héttől néhány hónapig tart. A tengerimalacok szeretik az állandóságot, ezért könnyebben szoknak hozzánk, ha bevezetünk egy napi életritmust náluk. Elsősorban az etetési időszakot kell úgy meghatározni, hogy a malacka ne szokjon hozzá a kunyeráláshoz, és ne akkor rágcsáljon, amikor aludni szeretnénk. Érdemes reggel-este enni adni nekik. Amikor napközben nem vagyunk otthon, ne hagyjuk étel, főleg széna nélkül, este pedig kb. 3 órával lefekvés előtt etessük meg, hogy megtanulja, hogy az éjszaka pihenőidőszak. Ha naponta azonos időben vesszük ki őket egy kis simogatásra vagy futkározásra, megjegyzik az időpontot, már előre lelkesen jelentkeznek.

Tipp: Új tengerimalacnak a kézhez szoktatási időszakban nem javasoljuk faház, egyéb búvóhely behelyezését, mert a malacka rögtön beszalad alá, amint benyúlunk, szélsőséges esetben nappal egyáltalán nem jön ki alóla. Tengerimalackánk beilleszkedését megkönnyíthetjük, ha lakhelye (ketrece) egyik felét 1-2 hétig letakarjuk törülközővel úgy, hogy árnyékoljon. Az árnyékos rész biztonságérzetet ad neki, és felbátorodik.
Új tengerimalackáinkat is vegyük ki ketrecből egy kis simogatásra naponta egyszer 20-30 percre, ne riasszon el az, hogy úgy tűnik, félnek, vagy nem kedvelnek minket. A tengerimalacoknak fizikai közelséggel alakul ki a kötődés a gazdi iránt, így fog megismerni minket és a simogatások által megnyugodni, szelídülni. Ezért bár kezdetben félősnek tűnik, az ölünkben néhány nap múltán fel fog oldódni (szagolgat, nyalogat, "prüntyög").

Tengerimalac viselkedés

Tengerimalac menü

Tengerimalac és gazdi

A tengerimalacok természete különböző, vannak, akik egész életükben félénkebbek az emberekkel, ők általában jobban szeretik az ölbe vételt és a nyugodt simogatást. Vannak akik élénkebbek, bátrabbak., ők néha képtelenek kézben megmaradni, rögtön felfedező utakra indulnak, mindent megszaglásznak, megkóstolnak.

A tengerimalacok nagyon érzékeny, szociális lények, ezért minden nap foglalkozni kell velük! Nagyon fontos, hogy simogassuk őket, ez megnyugtatja őket, és a mindennapos foglalkozástól fognak megszeretni minket. Egy tengerimalac jól érzi magát, ha berreg, érdeklődve szaglászik, nyalogatja a kezünket, halk hangokat ad ki (motyog, prüntyög).

A tengerimalacoknak van egy igen érdekes viselkedési formája: képesek szó szerint "ugrálni az örömtől". Ezt popcornozásnak hívják. A malacka egyszer csak elkezd boldogan csipogni, pattogni, ugrálni, közben képes akár 180 fokos fordulatot tenni a levegőben. Vagy elkezd nagyon gyorsan körbe-körbe futkosni, ilyenkor nekiszaladhat a másik malacnak vagy a ketrec oldalának. Nem kell aggódni emiatt, ilyenkor nagyon örülnek. A popcornozás ragadós, ha az egyik elkezdi, a másik is átveszi, emellett fiatalabb malackákra gyakrabban "rájön" ez a viselkedés. Általában egy nagy kupac széna, friss alom, vagy a napi futkározás is kiválthatja ezt az állapotot.

A tengerimalacoknak, mint minden rágcsálónak, nagy a mozgásigénye, a ketrec területe önmagában nem elég nekik. Ezért ha jó gazdik szeretnénk lenni, vegyük ki malackánkat lehetőleg minden nap egy kis futkározásra. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen semmi a közelben, amit megrághat, különösen szobanövény vagy elektromos vezeték! Épp ezért felügyelet nélkül soha ne engedjük ki őket!
A mozgásterük legyen jól körülhatárolt, mert ha valamitől váratlanul megijednek, nagyon gyorsan képesek az ágy alá vagy szekrény mögé beszaladni, kijönni viszont nem akarnak majd :). Általában fél-egy óra mászkálás elég nekik, utána egyszerűen visszapakolhatjuk őket ketrecükbe. Ha levesszük a ketrec rácsát a malackák nagyon ügyesen megtanulnak ki-be közlekedni, ugyanis képesek átugrani a tálca magasságát (18-20 cm-t), lehet nekik lépcsőt is barkácsolni.

A tengerimalacok akkor szeretnek igazán felfedező utat tenni, ha van mit felfedezniük: egy kis marék széna, egy-két szelet gyümölcs vagy egyéb jutalomfalat.
Tengerimalacoknak nem könnyű játékkal kedveskedni. Nem szabad nekik futókereket vásárolni, mert ha még meg is próbálják használni, a gerincük nem alkalmas rá, és megsérülhetnek. A tengerimalacok szeretnek mászkálni, ugrálni. Épp ezért ha ház helyett galériát teszünk a ketrecbe a tálca magasságában, csinálunk nekik lépcsőt, nagyon fogják élvezni. Tehetünk be dobozt vagy műanyag csövet, amibe belemászhatnak, lökdöshetnek.

Tipp: A tengerimalacok anyagcseréje gyors, általában félóránként, bogyóznak és pisilnek, és inkább ne álmodozzunk arról, hogy szobatisztaságra szoktathatjuk őket. Ezért ha kivesszük őket, érdemes egy másra nem használatos nagy törölközőt, plédet vagy fleece-t alájuk tenni, amit nem gond, ha összepiszkítanak.

Tengerimalac viselkedés

Tengerimalac menü

Egy malac nem malac - "Kisfiút vagy kislányt?"

A tengerimalacok természetes környezetükben csoportosan élnek, általában 8-10 nőstény egy hím vezetésével. Ezért nagyon szociális, közösségi lények, soha ne tartsuk őket egyedül!

Az egyedül tartott állatok - bár a gazdiknak úgy tűnik, jól vannak - unatkoznak, gyakran magányukban rágják a rácsot vagy a saját szőrzetüket, általában nem fejlődnek olyan gyorsan, mint párban vagy csoportban tartott társai. Egy hosszú ideig társ nélkül tartott tengerimalac később, ha mégis társaságba kerül, már csak igen nehezen barátkozik össze fajtársaival, könnyen elfelejtheti az általános kommunikáció alapjait. Emiatt ha az első időkben valamilyen oknál fogva csak egy tengerimalac tartása lehetséges, társat minél előbb, de legkésőbb 1 éven belül kell beszerezni. A párban tartás további előnye, hogy például a tengermalac ellesheti társa táplálkozási szokásait, tehát olyan dolgokat is megesznek, amit egyedül tartva nem ennének meg, vagy például megtanulhatja társától az itató használatát is.

Nem ajánljuk különböző nemű malackák együtt tartását, ha a hím nincs ivartalanítva, mert a vemhesség kockázatos, megviseli a nőstény szervezetét, emiatt rövidebb életű lenne. Emellett a kis tengerimalacok kifejletten jönnek a világra (teljesen szőrösen, látnak és 1 naposan már tudnak szaladni), ezért a tengerimalacok nehezebben szülnek más rágcsálónál (nyúlnál, hörcsögnél). Két különböző nemű tengerimalac tartásánál a hímet idővel (1 hónappal a szülés előtt) a vemhes nősténytől el kellene választani, azonban továbbra is érzi a nőstény szagát, emiatt kissé őrült állapotban rágja a rácsot, a nőstény mellett akar lenni. Ilyenkor a szoptatás (1 hónap) és a pihenőidő (2,5 hónap) alatt a hím malac nem kerülhetne újra a nőstényhez, tehát fél éves ciklusban gondolkodva 1,5 hónapot lehet a nősténnyel, 4,5 hónapot egyedül. Így tehát a társas tartás nem valósulna meg.

Úgy vélem, egy gazdi kötelessége a lehető legjobb körülményeket biztosítani kedvence számára, ezért hobbitartóknak nem ajánljuk, hogy pároztassák malackáikat, bízzák ezt a tenyésztőkre, ahol a pároztatás és szülés ellenőrzött keretek közt folyik.

Ideális eset, ha legalább 2 malackát tartunk:
- legalább 2 lányt;
- 1 ivartalanított fiút és 1 vagy 2 lányt;
- 2 ivartalanított fiút;
- 1 felnőtt hím mellé veszünk 1 egy hónapos kisfiút.

A fentiek figyelembe vételével bátran ajánljuk mind a hím párok, mind a nőstény párok tartását.

Tipp: Két hím tartásánál ajánlott egy (7 hónaposnál) idősebb és egy (1-1,5 hónapos) kismalac vásárlása. Ekkor az idősebb malac pedig a kapcsolat elejétől fogva domináns lesz, a kicsit nem tekinti vetélytársnak és ez általában nem is változik, tehát elkerülhetőek a későbbi dominancia-harcok.

Tengerimalac viselkedés

Tengerimalac menü

Tengerimalacok egymás között

A tengerimalacoknál mindig van rangsor. Természetes környezetükben a hím a "főnök", de ha csak lányokat tartunk együtt, a legerősebb lesz a vezető. A "főnök" eszik általában először, néha emelgeti a fejét a többek előtt, néha egy kis "körbeberregéssel" vagy fogkocogtatással rendet tesz, főleg ha 3 malac van együtt. Amíg nem okoznak sebet egymásnak, ez teljesen természetes. A malackák nemcsak a gazdi iránt tudják kifejezni a szeretetüket, egymás iránt is. Pl. összebújnak, nyalogatják a másik fülét, szemét. A szeretgetés mellett az is előfordul, hogy odakapnak egymásnak. Amíg ezzel együtt a nyalogatják egymást, együtt esznek, ez is természetes, a nagyobb malacok megnevelik a kisebbet, ez is a szocializáció része.
A lány malacok kb. 17 naponta ovulálnak. Főleg kifejlett malacoknál figyelhető meg, hogy ilyenkor berregnek egymásra, próbálnak rámászni a másik malacra: "kelletik magukat". Dominánsabb malacka ilyenkor kattogtatja a fogát, kissé idegesen viselkedik a társával. Nem kell őket szétválasztani, ha nem próbálja megharapni, megkarmolni a másikat, ez elég ritkán fordul elő.

Tipp: Állatkereskedésből vásárolt malackáknál mindig nézzük meg a malackák nemét, nehogy véletlenül két különböző neműt vásároljunk, ugyanis az eladó nem biztos, hogy jól állapítja meg a malackák nemét.
A tengerimalacok 3-5 hetes korban válnak ivaréretté. Ez a kisfiúknál figyelhető meg jobban, mert elkezdik berregve riszálni magukat, szagolgatják a lányok fenekét és megpróbálnak rájuk mászni. Ha kölyök malacoknál ilyesmit tapasztalunk, válasszuk szét őket, mert a lány malacok ennyire fiatalon is befedeződhetnek, de ilyen fiatalon a vemhesség valószínűleg a malacka életébe kerül.
Ha kettőnél több malackát tartunk együtt, jutalomfalatot, zöldséget érdemes először a "főnök" malacnak adni, mert ha nem így teszünk, megzavarhatjuk a rangsort és veszekedés törhet ki.

Tengerimalac menü

Bővebben:
Ilse Pelz: Mehr über Meerschweinchen

Tengerimalac menü

Szerkesztette: Nagy Nóra és Szalai Bálint