Tengerimalac Információs Portál

A tenyészet megszűnt, az oldal a továbbiakban információs portálként üzemel tovább.

Etetés

Tengerimalac etetés

Tengerimalacunkat akkor tápláljuk helyesen, ha minden nap kap: 
- friss ivóvizet,
- speciális, tengerimalacok számára készült, C-vitamint tartalmazó tápot,
- szénát,
- zöldséget, gyümölcsöt.

Tengerimalac menü

Ivóvíz

Tévhit: a tengerimalacoknak nincs szüksége ivóvízre, a folyadékot zöldségekből, gyümölcsökből vonják ki.

A tengerimalacoknak szükségük van ivóvízre, ezért mindig legyen előttük! Napi ivóvíz szükségletük 40-100 ml. A tengerimalacok ivóvíz-ellátásának legjobb eszköze az önitató: a sima vizes tálkával szemben ebbe nem piszkíthatnak bele, és könnyen tudják használni. A vizet naponta kell cserélni, mert a vízben napfény hatására rögtön elkezdenek szaporodni a baktériumok, és az állott víz hasmenést és egyéb betegségeket okozhat.

Tipp: Ha a tengerimalac az itatót nem tudja használni, kenjük be az itató csőrét uborkával, ezt a malacka elkezdi nyalogatni, és rájön, hogy működik.
Önitatóból a manapság elterjedt fémcsőrű, golyós itatók helyett érdemes kisebb átmérőjű, szelepes itatót keresni (pl. Bibber 400, Sippy Medium), mert kisebb az átmérője, és így a fiatal állatok könnyebben tudnak inni belőle.

Tengerimalac etetés

Tengerimalac menü

Táp

A malackák természetes környezetükben egész napjukat fű rágcsálásával és ennivaló keresésével töltik. Ahhoz, hogy malacaink megkapják a szükséges mennyiségű kalóriát, elengedhetetlen a táppal való mindennapos etetés.

A boltokban rengeteg fajta táppal találkozhatunk, ezért nehéz lehet a választás. A malackákat csak tengerimalacoknak való táppal etessük! A madaraknak való magkeverék emésztési gondokat, gyulladást és halált is okozhat. A nyúltápok - bár hasonlítanak a tengerimalac tápokra - gyógyszerezettek, ezért tönkreteszik a tengerimalacok immunrendszerét. Minden rágcsálófajnak speciális az emésztőrendszere, ezért a nekik megfelelő táplálékkal etessük őket!

Tengerimalactápból a C-vitaminnal dúsított pellet formát ajánlunk. Bármilyen tápot választunk, ne legyen benne kukorica, napraforgó és mesterségesen színezett falatkák. A tápból nagy energiatartalma miatt nem szabad túl sokat adni, mert elhízáshoz, emiatt hosszabb távon betegségekhez vezethet. Napi adag: 1-2 evőkanál, 25-35 gramm. A tápokban található C-vitamin gyorsan (kb. 90 nap alatt) lebomlik, ezért minél frissebb gyártásút érdemes venni, és csak annyit, amennyi 1-2 hónap alatt elfogy.

A malacok emésztőrendszere érzékeny és megviseli minden változás. Új tápra fokozatosan kell őket átszoktatni, a régit és az újat fele-fele arányban keverni, majd csökkenteni a régi adagját. Nem baj, ha az újat 1-2 napig otthagyja, előbb utóbb megkóstolja és el fog fogyni. Tengerimalac vásárlása esetén érdemes kérni a tápjából néhány napra valót és azt keverni az általunk vásárolttal, hogy kevesebb stressz érje az új helyen.

Naponta adjunk friss tápot, mert a malackák falánkak és egyszerre túl sokat ehetnek, ami elhízásos betegségekhez vezethet. A tápot fénytől elzárva, lehetőleg hűvös helyen tároljuk (így lassabban bomlik benne a C-vitamin), és ügyeljünk arra, hogy etetésnél ne érje víz (az etetőtál és itató ne legyen közel egymáshoz), mert akkor gyorsan megromlik.

Tipp: A tápot érdemes naponta egyszer vagy kétszer, azonos időben adni. A malackák megszokják ezt a rendet, nem könyörögnek elemózsiáért és viselkedésükre is pozitívan hat (éjszaka kevésbé lesznek aktívak).
Az etetőtál lehetőleg nehezebb (kerámia) legyen, amit nem tud felborítani és megrágni. A kiborult táp beszennyeződhet, így a tengerimalacok nem fogják megenni. Ha a tápot mindig ugyanazzal az eszközzel (kanállal, műanyag pohárkával) adjuk, biztosan mindig azonos lesz a mennyiség.

Tengerimalac etetés

Tengerimalac menü

A széna

A szénának nagyon fontos szerepe van a tengerimalac táplálkozásában, alaptápláléknak számít. Egyensúlyban tartja az emésztést és koptatja a fogakat, ezért állandóan legyen előtte, hogy a nap bármely órájában hozzájusson.

Tévhit: a száraz kenyér/keksz megfelelő fogkoptató. Sose adjunk malackánknak száraz kenyeret vagy kekszet, mert a benne levő élesztő és keményítő káros az emésztésnek.

Megfelelő fogkoptató a széna. A jó szénában sok a zöld szál, illatos és nem poros. Ne legyen benne szúrós szál, mert megsértheti az állatok szemét, gyomrát, talpát. Ne érje nedvesség, mert könnyen bepenészedik. A szalma nem helyettesítheti, mert kevés az energiatartalma, túl száraz és szúrós. A széna nemcsak táplálék, hanem növeli a malacok védettségérzetét és mentálisan fejleszti őket.

A szénát tavasztól kora őszig helyettesíthetjük friss fűvel. A zöld fűnek kevesebb a tápanyagtartalma, mint a szénának, de tartalmaz C-vitamint, emellett a zöld növényi rostok bevitele segíti az emésztést. Sose szedjük út mellől, vagy parkból, ahol bármilyen szennyeződés lehet rajta! Érdemes vízzel lemosni, majd egy pár óráig szárítani, a malackák imádni fogják.

Tipp: A szénát is naponta 1-szer vagy 2-szer azonos időben, a táppal együtt érdemes adni, mindig annyit, amennyit 1 nap megeszik a malac. A szénatartó mellett a ketrecbe is kell egy keveset tenni, más-más helyre, hogy a malacka keresgélje és belemászhasson, ez növeli a biztonságérzetét és játékosságát.

Tengerimalac etetés

Tengerimalac menü

Zöldség, gyümölcs és C-vitamin

A tengerimalacoknak egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a C-vitamin. A tengerimalac azon kevés emlősök körébe tartozik, amelyek képtelenek előállítani szervezetükben a C-vitamint, mert hiányzik hozzá az ún. "L-gulonakton oxidáz enzim". Emellett természetes környezetükben naponta füvet rágcsálnak, ami C-vitamin tartalmaz, ezért mesterséges környezetükben is biztosítani kell a napi C-vitamin szükségletüket. Kis méretükhöz képest napi C-vitamin igényük meglehetősen magas, egy fejlődésben levő tengerimalac napi igénye 40 mg, felnőtteknél 20 mg.

A tengerimalacok számára készült tápok tartalmaznak C-vitamin, de ez nem elegendő, mert a bennük levő ún. hőkezelt C-vitamin kb. 90 nap alatt lebomlik, fény- és hőérzékeny, ezért a bomlás a tárolási körülményektől is függ. Kedvenceink számára megfelelő mennyiségű vitamint a naponta adagolt zöldséggel és gyümölccsel és kiegészítő készítményekkel (pl. C-vitamin és multivitamin cseppek) tudjuk biztosítani. Tavasztól őszig a zöldségek és gyümölcsök elegendő vitamint tartalmaznak tengerimalacaink számára, de a téli időszakban, kb. novembertől márciusig kiegészítő vitaminozásra van szükség.

Tipp: C-vitamin cseppeket naponta kell a vizükbe adagolni kis mennyiségben. Multivitamint elég hetente egyszer a vizükbe cseppenteni, mert a zsírban oldódó vitaminok a májban raktározódnak el.
Jó táplálékkiegészítő termék a Béres-csepp, ami fontos nyomelemeket tartalmaz, ezt is maximum hetente egyszer ajánlott adagolni: 200 ml-be kb. 5-6 cseppet.

Tengerimalac etetés

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a malacok körében legkedveltebb növények C-vitamin tartalmát:

Csipkebogyó 5000 mg/kg
Piros paprika 3400 mg/kg
Narancssárga paprika 3000 mg/kg
Sárga paprika 2500 mg/kg
Petrezselyem 1750 mg/kg
Zöld paprika 1600 mg/kg
Brokkoli 1120 mg/kg
Karfiol 750 mg/kg
Kiwi 710 mg/kg
Narancs 500 mg/kg
Spenótlevél 400 mg/kg
Lóhere 400 mg/kg
Gyerekláncfű 350 mg/kg
Patiszon 300 mg/kg
Paradicsom 250 mg/kg
Sütőtök 200 mg/kg
Cékla 180 mg/kg
Banán 120 mg/kg
Alma 100 mg/kg
Kígyóuborka 100 mg/kg
Görögdinnye 80 mg/kg
Padlizsán 50 mg/kg

A következő táblázatban pedig egyéb vitaminokat tartalmazó növényeket soroltuk fel, és hogy az egyes vitaminok hiánya milyen betegségekhez vezethet:

Vitamin
Miben található?
Hiánytünetek, hiánybetegségek
A
Sárgarépa, uborka, gyermekláncfű, petrezselyem, cékla, fűfélék
Az állat gubbaszt, görcsök, bénulás, légszomj, bőrbetegségek, növekedési rendellenesség
B
Sárgarépa,gyermekláncfű, piros zöldségek, fűfélék
Szőrhullás, bélrendszeri megbetegedések, vérszegénység, bénulás, görcsök, növekedési rendellenesség
C
Elsősorban csipkebogyó, paprika, petrezselyem
Fertőzésekkel szembeni érzékenység, megfázás, belső vérzés, íngyulladás, szájsebesedés, mozgászavarok
D
Sárgarépa, széna, fűfélék
Tengerimalacoknál az angolkór ritka, inkább a D-vitamin túladagolás jellemző, mely a csontok mésztartalmának csökkenését idézi elő
E
Sárgarépa, búza
Növekedési rendellenesség, terméketlenség, magzatok elhalása az anyaméhben, egyensúlyzavarok, bénulás
H
Gabonafélék
Hámszövet ellenállása csökken, gyulladások lépnek fel
K
Kukorica, sárgarépa, fűfélék
Bélrendszeri megbetegedések, orrvérzés
P
Fűfélék, citrusfélék
A C-vitamin felszívódása és felhasználásában zavar jelentkezhet, ezért tüneteik átfedik egymást

Tengerimalac etetés

A tengerimalacok helyes táplásukhoz szükséges naponta megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt adni.

A tengerimalacok bélrendszere érzékeny, és kis testméretük miatt is érzékenyen reagálnak a vegyszerekre. Ezért veszélyes lehet a számukra, ha nagyáruházban vásárlunk külföldi import zöldségeket, amelyeket, hogy frissek maradjanak, vegyszerekkel kezelnek: hasmenést, akár halált is okozhatnak. Legjobb megoldás piacon friss, hazai árut vásárolni.

Emellett tiltólistás zöldségek a "k" betűvel kezdődők: karalábé, karfiol, káposzta, kelbimbó stb. erősen puffasztó hatásuk miatt. Tilos salátát adni, mert a saláta rostjai nagy mennyiségben beisszák a permetezőszereket, és vízzel sem lehet belőle kimosni.

A fenti C-vitamin táblázat tartalmazza a tengerimalacok által kedvelt zöldségeket, gyümölcsöket.

A mi malackáink telente minden nap kapnak répát(4-5 karikát), céklát, almát, nyáron fehér paprikát, uborkát (1-2 karikát), görögdinnye zöld héját, paradicsomot. Nem minden nap télen sütőtököt, zöldséggyökeret, kevés narancsot, nyáron friss zöldborsót, cukkini héját, petrezselyemzöldet, kukoricacsuhéjt.

Tipp: A zöldségeket, gyümölcsöket vízzel alaposan le kell mosni, és utána szárazra törölni, mert nedvesen minden zöldség puffaszt. A levesebb zöldségekből (pl. kígyóuborka, paradicsom) 1-2 karikánál többet nem ajánlott adni, mert puffasztanak.
A zöldségek nem hízlalnak, ezért ha kicsit jobb kondícióba akarjuk hozni a malackánkat (pl. betegség után), a zöldség- és gyümölcsadagot érdemes emelni.
A tengerimalacok szeretik az állandóságot, ezért 3-4 zöldséget lehetőleg állandóan az étrendjükön kell tartani.

Tengerimalac etetés

Tengerimalac menü

Bővebben:
Ilse Pelz: Mehr über Meerschweinchen
Andreas Reinert: Das große Buch der Caviazucht
Dr. Fodor Kinga: Mit egyenek a kisállataim?
www.wikipedia.org
www.gemon.ro

Tengerimalac menü

Szerkesztette: Nagy Nóra