Tengerimalac Információs Portál

A tenyészet megszűnt, az oldal a továbbiakban információs portálként üzemel tovább.

Az abesszin tengerimalac

A tengerimalac-kiállításokon az az abesszin lehet a fajta legjobbja, aki az alábbi szempontoknak (vagyis a sztenderdnek) a legjobban megfelel.

Fej, törzs:

A tengerimalac teste erős, jól izmolt, ami legfőképpen a szépen kifejlődött széles fej, a rövid erős nyak és a fő ismertetőjegyek összeségéből adódik. A magas, széles, jól izmolt vállrész (ún. "mar"), a széles telt mell és mellkas adják a test kontúrját, aminek erősnek, rövidnek és blokkosnak kell lennie.
A mar fokozatosan megy át a széles, nem túl hosszú hátba majd egy telt, szépen lekerekített, erős farba, amelyen nincs farok.
A rövid lábaknak egyenesnek és erősnek kell lenniük. A mellső lábakon 4, a hátsó lábakon 3 lábujj található. A lábujjak rövidek.
A fej jól kifejlődött, kellően széles a szemek és a fülek között, a pofa szépen ívelt, tompa, az orr görbült és az állkapcsok jól fejlettek. A fülek húsosak, és középen enyhe hullámot mutatnak, tőből lógnak és szőrtelenek.
A szemek nagyok, fényesek és kissé kidülledőek.

Tengerimalac menü

Szőrzet:

A rozettáknak arányosan kell eloszlaniuk a testen. Egyenes vonalakban helyezkednek el, nem érhenek egymásba és nem képezhetnek duplarozettát sem. Az ideális a négy testrozetta egy vonalban, a csípőkön egy-egy rozetta, 2 far rozetta és 2 vállrozetta az ideális. A rozetta a orron növeli a pontszámot. A fejen a szőrnek kócosnak kell lennie. A szakáll jelenléte tovább növeli a szőrtípus értékét.
A szőrzetnek erősnek kell lennie, tapintása kissé kemény vagy durva. A szőr hossza kb. 3,5 cm.
Az abesszin tengerimalacnál tehát legalább 8 rozetta a követelmény (kiváló, ha 10 rozettával rendelkezik). Tudnunk kell, hogy a test törzsén található forgók megszabott helye és elrendezése mindig fontosabb, mint a 8-nál több rozetta és az összhatás: a sűrű, tömött, durva szőrzet, és a határozott, jól kiemelkedő taréjok.

Abesszin tengerimalac

Tengerimalac menü

Test, kondíció:

A tengerimalacnak erősnek és izmosnak kell érződnie. Legyen jó húsban, de legyen se zsíros, se sovány (900 - 1200 gramm közötti testsúly az ideális). Szőrzetében ne legyen se csomó, se sérülés. A szemeknek legyenek fényesek, csillogjanak az életerőtől. A rövid karom kívánatos, melyeket úgy vágjunk le, hogy a talppal párhuzamosan álljanak. A szőrzet, a talp, a karmok és a fülek külső és belső fele legyen tiszta.

Tengerimalac menü

Hibák:

Kisebb hibák: kissé puha szőrzet. Kissé rövid szőrzet. Kissé eltérő rozettaforma. Kis választék a rozettában. Kissé gyér tarajok. Kissé sűrűn álló rozetták. Kissé szabálytalanul elhelyezkedő rozetták. Egy dupla rozetta.
Súlyos hibák: túl puha szőrzet. Túl rövid szőrzet. Túlzottan eltérő rozettaforma. Kettő vagy több dupla rozetta. Kevesebb, mint nyolc rozetta. Hiányzik egy vagy több oldalrozetta.
Márványozottaknál: túl sok fehér a fejen. Fehér a mellső vagy a hátsó lábakon. Egy vagy több fehér karom. Túl sok egyszínű folt.

Tengerimalac menü

Szín és színeloszlás:

Az elismert színek, színkombinációk: vörös, fekete, fehér, trikolor, brindle, teknőctarka, aguti, tarka és márványozott. A tarka alatt a fehér és egy másik szín közel egyenlő arányú eloszlását értjük. A foltoknak erősen elhatároltnak kell lenniük, de a színt nem olyan szigorú követelmény, mint a rövidszőrű tengerimalacoknál. Tarkában az aguti nem elismert. A trikolornál kívánatos a három szín megléte mindkét oldalon, beleértve a fejet is.
A márványozottak szőrében elszórtan keverednek fehér szőrszálak a színes szőrszálak, kb. fele-fele arányban. A márványozott színezet megtalálható a test egész felületén, kivéve a fejet és a négy lábat. Kis fehér az orron és kissé foltos has még megengedett. A márványozott elismert feketében (fekete márványozott) és vörösben (vörös márványozott), illetve tarka, brindle és teknőctarka színekben. A szemek, fülek, talpak és karmok színe megfelel a főszínnek. A márványozott részeken nem fordulhatnak elő egyszínű foltok. A fejen és a lábakon nem lehetnek fehér foltok.

Tengerimalac menü

Elnevezés:

Németország - "Rosetten", Hollandia - "Borstelhaar", Anglia - "Abyssinian"

Tengerimalac menü

Származási terület:

Anglia 1880 óta ismert fajta. Szőrzete rövid és durva, a rozetták miatt összeborzoltnak tűnik.

Tengerimalac menü

Rozetta:

A rozetták formája kerek, lehetőleg minél nagyobbak és egy gombostűfej nagyságú centrumból kell indulniuk. A rozetta középpontjának nem szabad túl nagynak lennie. Nem szabad, hogy a rozetta egynél több centrumból induljon, hogy választék legyen benne, vagy hogy dupla rozettát mutasson.

A rozetták számát és helyét két dominánsan öröklődő gén együttesen határozza meg a következőképpen:

mmAngol rövidszőrűekre jellemző szőrhibák megjelenéseMegjelennek a rozetták, ideális esetben 8 vagy 12Megjelennek a rozetták, ideális esetben 8 vagy 12
  rhrh Rhrh RhRh
MM Nem jelenik meg rozetta Megjelennek a hátrozetták és fésűk a lábakon Megjelennek a hátrozetták és fésűk a lábakon
Mm Nem jelenik meg rozetta, de Rh-hordozóval párosítva a következő generációban már igen Megjelennek rozetták, többnyire a farozetták Hátrozetták és sörény jelenik meg

Tengerimalac menü

Párosítás:

Abesszin tengerimalac a tenyésztési szabályok szerint kizárólag abesszin tengerimalaccal párosítható.
Ha abesszin tengerimalacot rövidszőrűvel párosítunk, az utódok szőrében általában 8-nál kevesebb rozetta jelenik meg, ezenkívül módosulhat a rozetták formája és helye is.

Tengerimalac menü

Bővebben:
Andreas Reinert: Das große Buch der Caviazucht

Szerkesztette: Szalai Bálint

Abesszin tengerimalac