Tengerimalac Információs Portál

A tenyészet megszűnt, az oldal a továbbiakban információs portálként üzemel tovább.

Elhelyezés, szállítás

Tengerimalac elhelyezés

Ezen az oldalon áttekintjük a tengerimalac beköltözésekor felmerülő legfontosabb kérdéseket, úgy mint:
- milyen körülmények közé kerüljön a lakhelyük a szobában,
- ketrec vagy terrárium alkalmasabb-e a tartás szempontjából,
- szállításukkor mire ügyeljünk.

Tengerimalac menü

Tengerimalac tartás - A lakhely

A tartási hely kialakításánál nagyon fontos szempont, hogy huzatmentes, száraz és jól szellőző legyen. Figyelni kell arra, hogy a helyük világos legyen (a tengerimalac szervezete a napfény hatására termeli az elengedhetetlenül fontos D-vitamint) és nyáron ne tűzze a nap (a hőguta elkerülése érdekében). Az optimális tartási hőmérsékletük 22 és 28 fok között található.

Lehetőség szerint - amennyiben nem tud leesni vagy felborulni róla - érdemes 10-20 cm-rel a padló fölött elhelyezni a ketrecüket, állvány vagy polc segítségével. A fűtőtest közelségét, illetve a légkondicionáló berendezés által keltett, a ketrecre irányuló légmozgást kerülni kell tengerimalacaink egészsége érdekében. Pár dekoratív növénnyel és egy kis kreativitással természetközeli sarkot is varázsolhatuk számukra otthonunkban.

Állandó, kinti tartásuk az éghajlati viszonyainkat figyelembe véve nem lehetséges. Megfelelő hőmérséklet esetén (nem hidegben és nem kánikulában) tavasszal, nyáron és kora ősszel állandó felügyelet mellett nyugodtan kivihetjük a nem harmatos, "tiszta" (kipufogógáz- és állati vizelet-mentes) fűre legelészni tengerimalacainkat: így edződik az immunrendszerük, a játék és felderítés közben elfogyasztott fű pedig jótékony szerepet tölt be a táplálkozásukban.

Tipp: Nyáron figyeljünk arra, hogy a kinnt legelő tengerimalacaink számára legyen mindig egy árnyékos rész, ahová a napsütés elől behúzódhatnak. Ezt akár egy esernyő vagy egy napernyő segítségével meg tudjuk valósítani.
Fontos még ilyenkor a megfelelő folyadék-utánpótlás, amelyet kihelyezett itatók segítségével tudunk elérni.

Tengerimalac menü

"Ketrec vagy terrárium?"

Régebben a terráriumban (vagy akváriumban) tartásnál nem a "helyesség" volt az irányadó, hanem a lehetőség - ekkor még nem terjedtek el a kisállatok számára sokkal alkalmasabb ketrecek. A terrárium szinte egyetlen előnye, hogy az alom nem szóródik ki a szobában, bár ez akár egy ketrec esetében is megvalósítható lenne egy kívülről felszerelt plussz fólia, ruhaanyag vagy plexi segítségével. A hátrányai közé sorolható a rossz szellőzés és a lassú légcsere. Emiatt és a nem gyakori takarítás miatt keletkezett ammóniagőz egészségkárosodást is okozhat kedvencünknél.

Vásárolhatunk új ketrecet állatkereskedésben, webáruházban, vagy használtan az interneten, vannak általános és jó minőségűek - hogy pontosan milyen ketrecet választunk, ezt szinte csak a pénztárcánk dönti el. A ketrecek előnye a könnyű összeszerelés és szétszedés, a könnyű szállíthatóság és a kiváló szellőzés. Takarításuk egy kisseprű és egy szemetes lapát segítségével egyszerű feladat. A rácsrészük könnyen leválasztható a műanyag aljról, melyet kinti legelészés esetén malacaink fölé helyezhetünk, megelőzve a szökésüket. :-)

Fontos kérdés még az, hogy a ketrec alapterületete megfeleljen tengerimalacaink tartási igényeinek. Két tengerimalac esetében legalább 100 cm hosszúságú (ehhez általában 45-50 cm szélesség és 35-50 cm magasság jár együtt) ketrec szükséges. Léteznek gyárilag etetővel, itatóval és bújókával vagy galériával felszerelt ketrecek, de természetesen magunk is berendezhetjük felszerelés nélkül vásárolt ketrecünket. A kereskedelemben kapható ketrecek általában plussz szinttel (galériával) is bővíthetőek, így növelhetjük kedvenceink életterét.

Nem alkalmas kartondoboz vagy faláda tengerimalacok tartására, az előbbi a fényt nem, de nedvességet átereszti, illetve könnyen kirághatja magát belőle, az utóbbi nehezen tisztítható, a vizeletet könnyen magába szívja és egy kiálló szálka könnyen sérülést okozhat.

Tipp: Tengerimalacaink ketrecének tartozékai esetében a műanyaggal ellentétben az optimális választás etetőtálból a kerámia, mivel ezt nehezen tudják feldönteni; a bújóka esetében a fa vagy szalma alapanyagú, így az esetleges megrágcsálás esetén sem kerül műanyag a szervezetükbe. Itató esetén a vékonyabb csőrű vagy "szelepes" megoldás a legjobb, a felszerelt ketrecekhez általában vastagabb csőrű, inkább nyulak itatására szolgáló itató a tartozék.
Ezek alapján jobb választás, ha egy felszerelés nélküli ketrecet vásárolunk és az ehhez szükséges berendezési tárgyakat külön választjuk ki.

Tengerimalac elhelyezés

Tengerimalac menü

Szállítás

Amikor a tengerimalacot elhozzunk a tenyészetből, állatorvoshoz vagy nyaralni visszük, felmerül a kérdés, az utazás során mi a legjobb elhelyezési mód tengerimalacaink számára. A legkézenfekvőbb megoldás - ha csak egy utat tervezünk - egy sima kartondoboz, megoldott szellőzéssel (az oldalán és tetején vágott lyukakkal) és alomanyaggal kibélelve, de ne felejtsük el, hogy a hosszabb út során a papír könnyen átázik.

A másik megoldás az erre a helyzetre kifejlesztett műanyag szállítóbox, ami egyrészt a könnyebb szállításhoz érdekében fülekkel és szellőzéshez szükséges lyukakkal van ellátva, másrészt a kialakítása miatt könnyen átereszti a fényt, az anyaga miatt pedig nem engedi át a nedvességet. Szállításkor célszerű egy kevés forgácsot a box aljába tenni, azért csak keveset, mert több forgács esetén befúrják magukat a forgács alá, így könnyen forgácsdarabok mehetnek tengerimalacaink szemébe. Emiatt a forgács helyett akár papír törtőkendőt vagy törülközőt is használhatunk. Érdemes még szénát és pár szelet lédús zöldséget vagy gyümölcsöt is betenni kedvenceinknek, hogy az utazás során egy kis falatozással múlathassák az időt.

Utazás esetén fontos szempont az éppen aktuális hőmérséklet. 15 fok alatt gondoskodnunk kell malacaink melegen tartásáról, 28 fok felett pedig a hűtésükről. Hűvös időben malackáinkat gondosan "csomagoljuk" törülközőbe. Nyáron a meleg jelent veszélyt - ebben az időben a box oldalára szerelt plussz itató és a tengerimalacaink számára elhelyezett lédús zöldség és gyümölcs szükséges. Amikor kocsival szállítjuk a malacokat, a hőguta elkerülése érdekében vegyük észre, ha süti a szállítóboxot a Nap és tegyük át egy másik helyre. A légkondi bekapcsolása az utastér lehűtésére jó megoldás, de figyeljünk a hőmérsékletre (ne legyen túl hűvös a kinti hőmérséklethez képest) és arra, hogy ne érje huzat a tengerimalacokat.

Tipp: Télen a törülközőbe csomagolás mellett egy meleg vizes palac használata szinte kötelező: erre egy sima, fél literes műanyag palack kézmeleg, nem forró vízzel feltöltve tökéletes. Biztonságosabb, ha a palackot a boxba történő elhelyezéskor egy külön rongyba csavarjuk.

Tengerimalac - szállítóbox

Tengerimalac menü

Bővebben:
Ilse Pelz: Mehr über Meerschweinchen
Andreas Reinert: Das große Buch der Caviazucht

Tengerimalac menü

Szerkesztette: Szalai Bálint