Tengerimalac Információs Portál

A tenyészet megszűnt, az oldal a továbbiakban információs portálként üzemel tovább.

Ápolás, gondozás

Tengerimalac ápolás, gondozás

Tengerimalac menü

A lakhely

A lakhely kiválasztása mellett legalább olyan fontos a megfelelő alomanyag és annak takarítási szokásai, mivel nap mint nap abban fog élni a malacka.

A tengerimalacok nem büdösek, naponta mosakszanak és tisztítják a szőrüket. De a tengerimalacok vizeletének és ürülékének bomlásából ammónia szabadul fel. Mivel ez a gáz nehezebb mint a levegő, a ketrec aljában reked. Ha az állat túl hosszú időt tölt ebben a térben, tüdeje és légutak is károsodhatnak.Ezért nem javasolt terráriumi tartás és a lakhely rendszeres takarítása.

Az almok típusai:
- forgács: ez a legáltalánosabb, mivel a legolcsóbb és jó nedvszívó képességű. Kb 3-4 cm vastagságban kell a ketrec aljára tenni. Fontos, hogy ne legyen illatosított, mert a malackák szaglása 40-szer jobb, mint az embereké, a citrom és egyéb illatok ingerlik őket. A forgács lehetőleg minél nagyobb szemű és pormentes legyen. A poros forgács a malacka orrába mehet, amitől gyakran tüsszög, akár felső légúti megbetegedéshez, vagy gyakori szemváladékozáshoz vezethet.
- pellet: áruházakban egyre nagyobb mennyiségben kapni kb 1-2 cm-es rudakba tömörített fapelletet almozóanyagnak. Jó nedvszívóképességű, de önmagában nem megfelelő a malacka lába alá, mivel a nagy szemek kikezdhetik a talppárnákat. Gyakori, hogy a ketrec aljára egy rétegfapelletet tesznek, rá műanyag fürdőszobaszőnyeget, mivel így nem szóródik ki az alom a ketrecből. Nehézsége, hogy a fürdőszobaszőnyeget rendszeresen ki kell mosni, mivel a vizelet miatt kórokozók megtelepedhetnek rajta. Emellett érdemes naponta a kakikat összesöpörni róla.

Tipp: Bizonyos alomanyagok nem ajánlottak tengerimalac alá pl. csutkaalom, kenderrost, szalma, mert ezek rossz nedvszívók. Tilos alájuk, macskaalmot (zeolitot) tenni, mivel a malackák ahogy rápisilnek, mérgező anyagok szabadulhatnak fel belőle, és a talppárnájukat is kikezdheti ez az ásványi anyag.

A malacka élőhelyét és használati tárgyait lehetőleg soha ne takarítsuk semmilyen vegyszerrel, tisztítószerrel. A legtöbb eszköznek, pl. ketrec tálca, itató, ártanak is a vegyszerek, felkarcolják a felületet. Javasolt a 20%os vagy 10%-os ecet. Ez fertőtleníteni a ketrecet és 10-15 perc áztatás teljesen eltünteti a sarkokban keletkező húgykövet. Utána mindig öblítsük át bő vízzel. Nagyon fontos az etető és itató rendszeres mosása, mivel főleg a nyári melegben kórokozók könnyen megtelepszenek, az itató fala be is algásodhat (ez inkább a golyós itatókra jellemző).

Tengerimalac ápolás, gondozás

Tengerimalac menü

Az ápolt tengerimalac

Nemcsak állatkánk lakhelyének, hanem magának az állatkának a tisztaságára is ügyelnünk kell. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy melyek az alapvető higiéniás elvárások a tengerimalacokkal szemben, illetve bizonyostestrészek rendszeres átvizsgálásával ellenőrizhetjük malackánk egészségi állapotát.

A fogazat
A tengerimalacnak 2-2 alsó és felső metszőfoga, hátul 16 őrlőfoga van. A fogtúlnövés az egyik leggyakoribb végzetessé váló egészségügyi probléma, mivel sokszor már csak akkor veszi észre a gazdi, amikor az állat egyáltalán nemtud enni. A tengerimalacok hátsó fogát nem tudjuk ellenőrizni, annyira hátul helyezkednek el az állkapocsban. Ezért ha a metszőfogaknál valami szokatlant veszünk észre, javasolt állatorvossal ellenőriztetni a malacka fogazatát. Az alábbi képen egészséges hosszúságú metszőfogakra láthatunk példát. A malacka fogazata egyenletes tejfehér színű, az íny halványrózsaszín. Ha a fogakon fehéres lepedékszerű lerakódást látunk, az íny gyulladt piros vagy sárgás színezetű, lepedékes, állatorvossal konzultáljunk, mivel ez nem lepedék, hanem gombás fertőzés jele lehet.

Tengerimalac ápolás, gondozás


A szájszeglet
A fogak vizsgálatakor ne tévesszük szem elől az ajkak állapotának ellenőrzését. A tengerimalac ajkának szélén megjelenő apró szemcsés lerakódás lehet elsősorban az A és C-vitamin hiányában kialakuló szájsebesedés jele. Másrészt utalhat savval vagy peszticidekkel szembeni túlérzékenységre is, mely anyagokkal a malac a növényfélék fogyasztásakor találkozhat. Savas zöldségekre érzékeny malackáknál a probléma megoldása az irritáló zöldség teljes elhagyása az étrendből pl. almáé, paradicsomé. Mivel a szájszeglet sebesedése vitaminhiány tünete is lehet, javasolt kiegészítő vitaminozás pl. C-Vit csepp napi adagolása ivóvízhez.

Szemek
A tengerimalac szeme fényes, gombszerűen kidülled, szemhéja száraz. Ha a szemhéj váladékossá válik, körben száraz, vastag csipaszerű lerakódás képződik, általában megfázás tünete lehet. Langyos kamillateával töröljük le. Az alsó szemzugban, ha fehér váladékot találunk, az nem betegség jele. A malacka minden mosakodáskor ezt az anyagot válassza ki, és a mancsaira keni, ezzel mosakszik. Ha fehér anyag a szemszélre ragad, a csatorna kissé eldugult. Ugyanúgy langyos kamillateával töröljük le, általában egy törlés elég. Ha a tengerimalac szemében fehér foltszerű sérülést veszünk észre, valószínűleg megsérült a szem pl. széna szúrta meg, kórokozók kerültek bele. Minden szemsérülést komolyan kell venni, és lehetőleg 24 órán belől elvinni állatorvoshoz. Mivel ha a sérülést nem kezelik gyorsak, könnyen maradandóvá válhat.

Tengerimalac ápolás, gondozás

Az orr
A tengerimalacok orra alapállapotban száraz és tiszta. Ha váladék ürül belőle, valószínűleg megfázás jele,javasolt állatorvosi kontroll. Az egyéb szennyeződéseket egy langyos vízbe mártott vattadarabbal könnyedén eltávolíthatjuk.

A fülek
A tengerimalacok füle szőrtelen, általában ráhajlik a fülkagylóra, ezért nem könnyen szennyeződik. Javasolt hetente megnézni a belső oldalát, mert néha előfordul, hogy atka a fül belső oldalán is megjelenik, ez kellemetlen érzés a malackának. Ha bármilyen szennyeződést, sérülést látunk, legegyszerűbb egy fülpiszkálót körömvirágkrémmel bekenni, és ezzel letörölgetni. Figyeljünk, hogy a hallójáratba ne kenjünk semmilyen anyagot, mert fülgyulladást okozhat.

A karmok
A vadon élő tengerimalacok karmai a természetben folyamatosan kopnak pl. a köves talajon. A forgácson ez nem történik meg, így nekünk kell gondoskodni a karmok levágásáról. A tengerimalac karmában ér fut, amibe lehetőleg ne vágjunk bele, mert fájdalmas a malackának. Ha a malacka karma fehér, az ér látható rózsaszín csík. ha a karom fekete, nem látjuk az eret benne. Ekkor viszonytani kell. A hátsó karmok hosszabbak, mint az elsők. Az ér vége pedig általában a karom görbületéig tart. Ezért lehetőleg a lefelé görbülő, vékonyodó részt vágjuk le. A karomvágást általában 4 hetente kell ismételni, amikor úgy érezzük, „karmol” a malacka. Túl ritka vágásnál a karmok főleg a mellső lábaknál maguk alá görbülnek, és talppárna gyulladást okozhatnak.

Tipp: Első karomvágásnál nagyon kell figyelni, mert ha véletlenül belevágunk a karmába, egy életre megjegyzi. Ha tart a gazdi a karomvágástól, első alkalommal állatorvoshoz is el lehet vinni, vagy ha tenyészetből származik a malacka, ott is meg tudják mutatni..

Nem javasolt kisollóval karmot vágni, mert a malackák karma erősebb, mint az emberé. Használható körömcsipesz, vagy kifejezetten malacoknak való karomvágó olló.
Ha véletlenül mellényúlnánk, és vérezni kezdene aa malacka karma, tartsunk Betadinos vattát vagy zsebkendőt a karomhoz 2-3 percig, picit össze is szoríthatjuk, amíg a vérzés el nem áll.

Tengerimalac ápolás, gondozás

A nemiszervek
Komoly betegségeket előzhetünk meg, ha odafigyelünk a nemiszervek tisztaságára.A nőstények esetében könnyebb a dolgunk: egy nedves ruhával gyorsan megszabadíthatjuk kedvencünket a szennyeződésektől. A hímek esetében a herezacskót szintén langyos vízzel megnedvesített vagy babolajba mártott vattadarabbal tisztíthatjuk meg. Ha makacsabb kosszal van dolgunk, segíthet, ha először rövid ideig meleg vízben áztatjuk a malacka heréit. A nőstényeknél érdemes figyelni a nemiszerv körüli bőrt, ha finom, fehéres, porszerű lerakódást tapasztalunk, ezt vizeletkő kiválás okozza, javasolt figyelni a vízfogyasztást. Ha a malacka csapvizet iszik, és látható lerakódás képződik, javasolt lecserélni az ivóvizet szénsavmentes, alacsony ásványianyag tartalmú vízre.

Érettebb hímekre jellemző a végbélzsák eltömődése. A probléma nehezítheti, extrémebb esetben gátolhatja a széklet ürítését. Ezért a szennyeződés eltávolítása rendkívül fontos. Azonnal észrevehető, ekkor a végbélnyílásnál egy székletgolyó látszik, ami kidudorodik, esetleg büdös is. Ezt otthon is egyszerű, bár nem kellemes művelet kivenni. Először száraz zsebkendővel megpróbálhatjuk kifordítani, a hímek végbélzsákja magától könnyen kifordul. Majd a területet langyos vízzel lemosni, esetleg egy kis körömvirágkrémmel bekenni. Ha szárazon nem jön ki, áztassuk be a malacka alfelét kézmeleg vízbe, majd vattával szedjük ki a lerakódást. Ilyen esetek után, ha néhány napig több zöldséged kap a malacka, segít fellazítani a székletet. Általában, ha egyszer már előfordult, néha megismétlődik az eset, de megfelelő tisztogatás mellett ez nem okoz egészségügyi problémát, és egy-egy malackánál csak néhányszor fordul elő életében.

Tengerimalac menü

Fürdetés

A tengerimalac jellemző viselkedése a tisztálkodás, naponta többször mosakszik, és optimális esetben az egész bundáját tisztogatja. A tengerimalacoknak általában nincs szüksége fürdésre, bizonyos fajtákat, pl. az abesszint nem is szokták fürdetni, mert megváltoztatja a szőr állagát. A legtöbb tengerimalac nem is szeret fürdeni, stresszélmény nekik. Fürdetni csak bizonyos esetekben, orvosi utasításra szabad (egy adott probléma megszüntetése miatt).

Bővebben:
Ilse Pelz: Mehr über Meerschweinchen
Andreas Reinert: Das große Buch der Caviazucht

Szerkesztette: Nagy Nóra