Tengerimalac Információs Portál

A tenyészet megszűnt, az oldal a továbbiakban információs portálként üzemel tovább.

A tenyészet

Bár más tartási szokások és szabályok vonatkoznak egy tenyésztőre, mint egy sima gazdira, mégis érdemes körbenézni egy-egy tenyészetben, mielőtt elhozzuk a kiválasztott tengerimalacunkat.

Az alábbiakban bemutatjuk tengerimalacaink lakhelyét, a tenyészetet. Látni fogják, milyen szempontokat kellett figyelembe vennünk a tervezéskor, hogyan épült a lak és milyen eszközökkel próbáljuk szolgálni a malacok nyugodt, kiegyensúlyozott életét.

Tengerimalac menü

Tengerimalac tenyészet 1.0

A tenyésztés kezdetén, az első fél-egy évben malacaink bennt laktak velünk a lakásban, így teljes mértékben életünk részesei voltak, minden rezdüléseket figyelemmel tudtuk kísérni. A 2007-es hollandiai utunk előtt nagy döntést kellett hoznunk: a tenyészéséhez egy minimális állatállomány elengedhetetlen, viszont lakásunk befogadóképessége korlátozott. Végül úgy döntöttünk, hogy kinnt és bennt (itt a vemhesek előnyt élveznek) is laknak majd malacok, és ekkor megkezdtük édesapámmal a kinti malaclak kialakítását.

A lakásunkhoz tartozó sufni rendelkezésre állt, csak elég romos állapotban. Az első és legfontosabb dolog a télre gondolva a hőszigetelés volt. A palafalakat, a betonalapot és a tetőt hungarocell lapokkal fedtük be.

Tengerimalac tenyésztés

A hungarocell lapokra dryvit hálót húztunk és ezt még egy réteg fagyálló csemperagasztó fedte be. Kis idő múlva a falak megkapták fehér színüket, a padlóra (a lépésálló hungarocell fölé) linóleumot ragasztottunk. Utolsó lépésként a malacok fényigénye miatt az ajtóra két ablakot vágtunk, és ezeket befedtük.

A ketrecek elhelyezésére egy salgópolc-rendszer készült, erre kerültek a tengerimalacok ketrecei.

Tengerimalac tenyésztésTengerimalac tenyésztés

Később nekiláttunk az áram bevezetésének, valamint a fűtésrendszer beüzemelésének. Ezután már kis is költözhetett több csapat malac.

Tengerimalac tenyésztésTengerimalac tenyésztés

Tengerimalac menü

Tengerimalac tenyészet 2.0

2007. év végén fejünkben sok ötlettel (amit külföldi utunk során gyűjtöttünk be) újabb átalakításokba kezdtünk. A nagyobb mozgástér és a malacok könnyű elválaszthatósága volt a fő cél.

A salgópolc-rendszer már adottak volt, a polcokat OSB-lapokkal körbeépítettük, alulra és oldalra (a forgács szintjénél egy kicsit magasabban) PVC került.

Tengerimalac tenyésztésTengerimalac tenyésztés

A könnyebb takarítás érdekében a polcok elejére kiemelhető, 23 centi magas üveglapok kerültek. Mivel a malacok imádnak az üveglapon könyökölve nézegelődni, az élekre műanyag pántokat illesztettünk.

A polcok berendezése: szénatartó (konyhai fémpolcként vettük), felakasztható itató, kerámiatál és "plató", aminek a tetejére a malacok szívesen másznak/ugranak és ami alatt sziesztaidejüket töltik.

 

Tengerimalac tenyésztésTengerimalac tenyésztés

A "luxuskörülményeket" a polcok elválaszthatósága miatt sajnos nem tudtuk minden polcon biztosítani. A beépített elválasztások (ami két sínből és egy elválasztó OSB lapból áll) miatt akár 15 egymástól elszeparált helyre tudjuk "leosztani" a malacokat. Így külön helyen lehetnek a párok, a pihenőidős, vemhes és a szoptatós nőstények, a fiaikkal foglalkozó apukák, valamint az (átmenetileg) egyedülálló hímek.

Tengerimalac tenyésztés

Tengerimalac menü

Tengerimalac tenyészet 2.1

2008. őszén újabb fejlesztések következtek. A legfontosabb a növekvő tengerimalac-állomány miatt egy újabb 3 polcos rendszer építése. A polcok elválaszthatóak lettek, így a férőhelyek száma hattal bővült.

A malaclak házipatikája, szépség-ápolási dolgai és kiállítási emlékei számára kialakítottunk a falon 4-5 polcot.

Tengerimalac tenyésztésTengerimalac tenyésztés

 

 

A fűtésrendszer is modernizálódott: tetszőlegesen beállítható rajta az a hőmérséklet, ami alatt a fűtés bekapcsol. A tenyészet hőmérsékletét a lakásból vezeték nélküli "mini időjárás-állomásunkkal" tudjuk ellenőrizni.

Tengerimalac tenyésztésTengerimalac tenyésztés

Nyárra elkészült a malacok saját kifutója is. A 3,2 x 5 m-es, fűvel borított területen tavasz végén, nyáron és kora ősszel kisebb-nagyobb csoportokban legelésznek tengerimalacaink (lásd: Képek, hangok, videók menüpont - "Füvezés Kispálra 2008" című videó).

Tengerimalac menü

Tengerimalac tenyészet 3.0

2011. augusztus és szeptember között a tenyészet rekonstrukciója zajlott, 1 év kihagyás után szinte mindent újra ki kellett alakítani. A tetőszerkezetet megerősítettük (jelenleg gipszkarton, fólia és hungarocell szigetelése van), Feri szomszédom az összes falat barack színre festette. A malacok érkezésére minden el is készült.

1 hónappal később a fűtésrendszert lecseréltünk, infrafűtést kezdtünk el használni, egyrészt energiatakarékosság szempontjából, másrészt szeretnénk figyelemmel kísérni, hogy az infrának van-e hatása tengerimalacaink egészségi állapotára. Az infra felszerelése után kialakítottunk egy új szellőztetőrendszert is. Folyamatosan vannak újabb ötletek, de most úgy gondoljuk, egy ideig nem fejlesztjük tovább a lakot.

Tengerimalac tenyésztésTengerimalac tenyésztés

Tengerimalac menü