Tengerimalac Információs Portál

A tenyészet megszűnt, az oldal a továbbiakban információs portálként üzemel tovább.

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Tengerimalac

Az Abesszin Tengerimalac Bölcsőde egy különleges fajtájú: abesszin tengerimalac tenyésztésével, tengerimalacok tartásával kapcsolatos tanácsadással (elhelyezés, etetés, gondozás) és ketrecek, kellékek, tápok és egyéb készítmények forgalmazásával foglalkozott.

Magyar Tengerimalac-védő Egyesület - 2012-

A tenyészet mellett a Magyar Tengerimalac-védő Egyesület egyik alapító tagja, az egyesület elnöke lettem 2012-től. Az egyesület főként kidobott, beteg tengerimalackák mentésével, rehibilitációjával és a megfelelő gazdihoz juttatásával foglalkozik, bővebben: www.tengerimalacok.hu . 2015 év végén, mivel az egyesület is teljes embert kíván és nem szerettem volna, hogy ez a tenyészmalackák kárára váljon, úgy döntöttem, hogy a tenyészet megszűnik. A honlap információs portálként működik tovább.


Köszönöm mindenkinek, aki segített a tenyészettel kapcsolatban, sok jó embert ismertem meg az évek során és kellemes böngészést kívánok:

Szalai Bálint 

A tengerimalac

A tengerimalac

Tengerimalac tudnivaló - test, látás, hallás, szaglás, szükséglet (gramm):

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a tengerimalacokról.

Származás: Dél-Amerika
Tudományos név: Cavia Porcellus
Testtömeg: 900-1500 gramm
Testhosszúság: kb. 30 cm
Kifejlett állapot: 12-15 hónapos korban
Várható élettartam: 4-6 év (kivételes esetekben 8 év vagy annál több)
Tartási hőmérséklet: 16-24 °C
Hátsó lábak: 3 lábujj
Mellső lábak: 4 lábujj
Fogak száma: 4 metszőfog és 16 őrlőfog
Légzésszám: 120/perc
Szívverés: 240-380/perc
Testhőmérséklet: 37,5-39,5 °C
Látás: jó (színek megkülönböztetése)
Szaglás: nagyon jó
Hallás: nagyon jó, 16-33.000 Hz (embereknél 15-20.000 Hz)
Táplálékszükséglet: napi 40-100 g, 1000 gramm testtömegre
Vízszükséglet: napi 80-100 ml, 1000 gramm testtömegre
C-Vitamin szükséglet: 10-20 mg naponta, 1000 gramm testtömegre
Ivarérettség: kb. 5 héttől (kivételes esetekben a 3. héttől)
Első fedezés: kb. a 6. hónapban ill. 700 gramm testtömegtől
Szaporodóképesség: max. 5 évig
Ivarzási ciklus: 14-18 nap
Ovuláció: az ivarzás kezdetétől kb. 10 órán át
Újra nemzőképes: 16 órával szülés után
(nem szabad azonnal újra fedezni)
Terhesség időtartama: 68-71 nap
Születési súly: 60-130 gramm (ideális: 100-120 g)
Alom nagysága: 2-5 kölyök (max. 8, ideális: 3-4)
Emlők száma: 2
Szoptatás: 3-4 héten át

Részlet Andreas Reinert: Das große Buch der Caviazucht c. könyvéből,
a szerző engedélyével.

Az abesszin tengerimalacok jellegzetességei

A tengerimalacok betegségei

Tengerimalac - Általános tudnivalók

Tengerimalac menü

Elhelyezés, szállítás

Elhelyezés, szállítás

Tengerimalac elhelyezés

Ezen az oldalon áttekintjük a tengerimalac beköltözésekor felmerülő legfontosabb kérdéseket, úgy mint:
- milyen körülmények közé kerüljön a lakhelyük a szobában,
- ketrec vagy terrárium alkalmasabb-e a tartás szempontjából,
- szállításukkor mire ügyeljünk.

Tengerimalac menü

Tengerimalac tartás - A lakhely

A tartási hely kialakításánál nagyon fontos szempont, hogy huzatmentes, száraz és jól szellőző legyen. Figyelni kell arra, hogy a helyük világos legyen (a tengerimalac szervezete a napfény hatására termeli az elengedhetetlenül fontos D-vitamint) és nyáron ne tűzze a nap (a hőguta elkerülése érdekében). Az optimális tartási hőmérsékletük 22 és 28 fok között található.

Lehetőség szerint - amennyiben nem tud leesni vagy felborulni róla - érdemes 10-20 cm-rel a padló fölött elhelyezni a ketrecüket, állvány vagy polc segítségével. A fűtőtest közelségét, illetve a légkondicionáló berendezés által keltett, a ketrecre irányuló légmozgást kerülni kell tengerimalacaink egészsége érdekében. Pár dekoratív növénnyel és egy kis kreativitással természetközeli sarkot is varázsolhatuk számukra otthonunkban.

Állandó, kinti tartásuk az éghajlati viszonyainkat figyelembe véve nem lehetséges. Megfelelő hőmérséklet esetén (nem hidegben és nem kánikulában) tavasszal, nyáron és kora ősszel állandó felügyelet mellett nyugodtan kivihetjük a nem harmatos, "tiszta" (kipufogógáz- és állati vizelet-mentes) fűre legelészni tengerimalacainkat: így edződik az immunrendszerük, a játék és felderítés közben elfogyasztott fű pedig jótékony szerepet tölt be a táplálkozásukban.

Tipp: Nyáron figyeljünk arra, hogy a kinnt legelő tengerimalacaink számára legyen mindig egy árnyékos rész, ahová a napsütés elől behúzódhatnak. Ezt akár egy esernyő vagy egy napernyő segítségével meg tudjuk valósítani.
Fontos még ilyenkor a megfelelő folyadék-utánpótlás, amelyet kihelyezett itatók segítségével tudunk elérni.

Tengerimalac menü

"Ketrec vagy terrárium?"

Régebben a terráriumban (vagy akváriumban) tartásnál nem a "helyesség" volt az irányadó, hanem a lehetőség - ekkor még nem terjedtek el a kisállatok számára sokkal alkalmasabb ketrecek. A terrárium szinte egyetlen előnye, hogy az alom nem szóródik ki a szobában, bár ez akár egy ketrec esetében is megvalósítható lenne egy kívülről felszerelt plussz fólia, ruhaanyag vagy plexi segítségével. A hátrányai közé sorolható a rossz szellőzés és a lassú légcsere. Emiatt és a nem gyakori takarítás miatt keletkezett ammóniagőz egészségkárosodást is okozhat kedvencünknél.

Vásárolhatunk új ketrecet állatkereskedésben, webáruházban, vagy használtan az interneten, vannak általános és jó minőségűek - hogy pontosan milyen ketrecet választunk, ezt szinte csak a pénztárcánk dönti el. A ketrecek előnye a könnyű összeszerelés és szétszedés, a könnyű szállíthatóság és a kiváló szellőzés. Takarításuk egy kisseprű és egy szemetes lapát segítségével egyszerű feladat. A rácsrészük könnyen leválasztható a műanyag aljról, melyet kinti legelészés esetén malacaink fölé helyezhetünk, megelőzve a szökésüket. :-)

Fontos kérdés még az, hogy a ketrec alapterületete megfeleljen tengerimalacaink tartási igényeinek. Két tengerimalac esetében legalább 100 cm hosszúságú (ehhez általában 45-50 cm szélesség és 35-50 cm magasság jár együtt) ketrec szükséges. Léteznek gyárilag etetővel, itatóval és bújókával vagy galériával felszerelt ketrecek, de természetesen magunk is berendezhetjük felszerelés nélkül vásárolt ketrecünket. A kereskedelemben kapható ketrecek általában plussz szinttel (galériával) is bővíthetőek, így növelhetjük kedvenceink életterét.

Nem alkalmas kartondoboz vagy faláda tengerimalacok tartására, az előbbi a fényt nem, de nedvességet átereszti, illetve könnyen kirághatja magát belőle, az utóbbi nehezen tisztítható, a vizeletet könnyen magába szívja és egy kiálló szálka könnyen sérülést okozhat.

Tipp: Tengerimalacaink ketrecének tartozékai esetében a műanyaggal ellentétben az optimális választás etetőtálból a kerámia, mivel ezt nehezen tudják feldönteni; a bújóka esetében a fa vagy szalma alapanyagú, így az esetleges megrágcsálás esetén sem kerül műanyag a szervezetükbe. Itató esetén a vékonyabb csőrű vagy "szelepes" megoldás a legjobb, a felszerelt ketrecekhez általában vastagabb csőrű, inkább nyulak itatására szolgáló itató a tartozék.
Ezek alapján jobb választás, ha egy felszerelés nélküli ketrecet vásárolunk és az ehhez szükséges berendezési tárgyakat külön választjuk ki.

Tengerimalac elhelyezés

Tengerimalac menü

Szállítás

Amikor a tengerimalacot elhozzunk a tenyészetből, állatorvoshoz vagy nyaralni visszük, felmerül a kérdés, az utazás során mi a legjobb elhelyezési mód tengerimalacaink számára. A legkézenfekvőbb megoldás - ha csak egy utat tervezünk - egy sima kartondoboz, megoldott szellőzéssel (az oldalán és tetején vágott lyukakkal) és alomanyaggal kibélelve, de ne felejtsük el, hogy a hosszabb út során a papír könnyen átázik.

A másik megoldás az erre a helyzetre kifejlesztett műanyag szállítóbox, ami egyrészt a könnyebb szállításhoz érdekében fülekkel és szellőzéshez szükséges lyukakkal van ellátva, másrészt a kialakítása miatt könnyen átereszti a fényt, az anyaga miatt pedig nem engedi át a nedvességet. Szállításkor célszerű egy kevés forgácsot a box aljába tenni, azért csak keveset, mert több forgács esetén befúrják magukat a forgács alá, így könnyen forgácsdarabok mehetnek tengerimalacaink szemébe. Emiatt a forgács helyett akár papír törtőkendőt vagy törülközőt is használhatunk. Érdemes még szénát és pár szelet lédús zöldséget vagy gyümölcsöt is betenni kedvenceinknek, hogy az utazás során egy kis falatozással múlathassák az időt.

Utazás esetén fontos szempont az éppen aktuális hőmérséklet. 15 fok alatt gondoskodnunk kell malacaink melegen tartásáról, 28 fok felett pedig a hűtésükről. Hűvös időben malackáinkat gondosan "csomagoljuk" törülközőbe. Nyáron a meleg jelent veszélyt - ebben az időben a box oldalára szerelt plussz itató és a tengerimalacaink számára elhelyezett lédús zöldség és gyümölcs szükséges. Amikor kocsival szállítjuk a malacokat, a hőguta elkerülése érdekében vegyük észre, ha süti a szállítóboxot a Nap és tegyük át egy másik helyre. A légkondi bekapcsolása az utastér lehűtésére jó megoldás, de figyeljünk a hőmérsékletre (ne legyen túl hűvös a kinti hőmérséklethez képest) és arra, hogy ne érje huzat a tengerimalacokat.

Tipp: Télen a törülközőbe csomagolás mellett egy meleg vizes palac használata szinte kötelező: erre egy sima, fél literes műanyag palack kézmeleg, nem forró vízzel feltöltve tökéletes. Biztonságosabb, ha a palackot a boxba történő elhelyezéskor egy külön rongyba csavarjuk.

Tengerimalac - szállítóbox

Tengerimalac menü

Bővebben:
Ilse Pelz: Mehr über Meerschweinchen
Andreas Reinert: Das große Buch der Caviazucht

Tengerimalac menü

Szerkesztette: Szalai Bálint

Abesszin tengerimalac

Az abesszin tengerimalac

A tengerimalac-kiállításokon az az abesszin lehet a fajta legjobbja, aki az alábbi szempontoknak (vagyis a sztenderdnek) a legjobban megfelel.

Fej, törzs:

A tengerimalac teste erős, jól izmolt, ami legfőképpen a szépen kifejlődött széles fej, a rövid erős nyak és a fő ismertetőjegyek összeségéből adódik. A magas, széles, jól izmolt vállrész (ún. "mar"), a széles telt mell és mellkas adják a test kontúrját, aminek erősnek, rövidnek és blokkosnak kell lennie.
A mar fokozatosan megy át a széles, nem túl hosszú hátba majd egy telt, szépen lekerekített, erős farba, amelyen nincs farok.
A rövid lábaknak egyenesnek és erősnek kell lenniük. A mellső lábakon 4, a hátsó lábakon 3 lábujj található. A lábujjak rövidek.
A fej jól kifejlődött, kellően széles a szemek és a fülek között, a pofa szépen ívelt, tompa, az orr görbült és az állkapcsok jól fejlettek. A fülek húsosak, és középen enyhe hullámot mutatnak, tőből lógnak és szőrtelenek.
A szemek nagyok, fényesek és kissé kidülledőek.

Tengerimalac menü

Szőrzet:

A rozettáknak arányosan kell eloszlaniuk a testen. Egyenes vonalakban helyezkednek el, nem érhenek egymásba és nem képezhetnek duplarozettát sem. Az ideális a négy testrozetta egy vonalban, a csípőkön egy-egy rozetta, 2 far rozetta és 2 vállrozetta az ideális. A rozetta a orron növeli a pontszámot. A fejen a szőrnek kócosnak kell lennie. A szakáll jelenléte tovább növeli a szőrtípus értékét.
A szőrzetnek erősnek kell lennie, tapintása kissé kemény vagy durva. A szőr hossza kb. 3,5 cm.
Az abesszin tengerimalacnál tehát legalább 8 rozetta a követelmény (kiváló, ha 10 rozettával rendelkezik). Tudnunk kell, hogy a test törzsén található forgók megszabott helye és elrendezése mindig fontosabb, mint a 8-nál több rozetta és az összhatás: a sűrű, tömött, durva szőrzet, és a határozott, jól kiemelkedő taréjok.

Abesszin tengerimalac

Tengerimalac menü

Test, kondíció:

A tengerimalacnak erősnek és izmosnak kell érződnie. Legyen jó húsban, de legyen se zsíros, se sovány (900 - 1200 gramm közötti testsúly az ideális). Szőrzetében ne legyen se csomó, se sérülés. A szemeknek legyenek fényesek, csillogjanak az életerőtől. A rövid karom kívánatos, melyeket úgy vágjunk le, hogy a talppal párhuzamosan álljanak. A szőrzet, a talp, a karmok és a fülek külső és belső fele legyen tiszta.

Tengerimalac menü

Hibák:

Kisebb hibák: kissé puha szőrzet. Kissé rövid szőrzet. Kissé eltérő rozettaforma. Kis választék a rozettában. Kissé gyér tarajok. Kissé sűrűn álló rozetták. Kissé szabálytalanul elhelyezkedő rozetták. Egy dupla rozetta.
Súlyos hibák: túl puha szőrzet. Túl rövid szőrzet. Túlzottan eltérő rozettaforma. Kettő vagy több dupla rozetta. Kevesebb, mint nyolc rozetta. Hiányzik egy vagy több oldalrozetta.
Márványozottaknál: túl sok fehér a fejen. Fehér a mellső vagy a hátsó lábakon. Egy vagy több fehér karom. Túl sok egyszínű folt.

Tengerimalac menü

Szín és színeloszlás:

Az elismert színek, színkombinációk: vörös, fekete, fehér, trikolor, brindle, teknőctarka, aguti, tarka és márványozott. A tarka alatt a fehér és egy másik szín közel egyenlő arányú eloszlását értjük. A foltoknak erősen elhatároltnak kell lenniük, de a színt nem olyan szigorú követelmény, mint a rövidszőrű tengerimalacoknál. Tarkában az aguti nem elismert. A trikolornál kívánatos a három szín megléte mindkét oldalon, beleértve a fejet is.
A márványozottak szőrében elszórtan keverednek fehér szőrszálak a színes szőrszálak, kb. fele-fele arányban. A márványozott színezet megtalálható a test egész felületén, kivéve a fejet és a négy lábat. Kis fehér az orron és kissé foltos has még megengedett. A márványozott elismert feketében (fekete márványozott) és vörösben (vörös márványozott), illetve tarka, brindle és teknőctarka színekben. A szemek, fülek, talpak és karmok színe megfelel a főszínnek. A márványozott részeken nem fordulhatnak elő egyszínű foltok. A fejen és a lábakon nem lehetnek fehér foltok.

Tengerimalac menü

Elnevezés:

Németország - "Rosetten", Hollandia - "Borstelhaar", Anglia - "Abyssinian"

Tengerimalac menü

Származási terület:

Anglia 1880 óta ismert fajta. Szőrzete rövid és durva, a rozetták miatt összeborzoltnak tűnik.

Tengerimalac menü

Rozetta:

A rozetták formája kerek, lehetőleg minél nagyobbak és egy gombostűfej nagyságú centrumból kell indulniuk. A rozetta középpontjának nem szabad túl nagynak lennie. Nem szabad, hogy a rozetta egynél több centrumból induljon, hogy választék legyen benne, vagy hogy dupla rozettát mutasson.

A rozetták számát és helyét két dominánsan öröklődő gén együttesen határozza meg a következőképpen:

mmAngol rövidszőrűekre jellemző szőrhibák megjelenéseMegjelennek a rozetták, ideális esetben 8 vagy 12Megjelennek a rozetták, ideális esetben 8 vagy 12
  rhrh Rhrh RhRh
MM Nem jelenik meg rozetta Megjelennek a hátrozetták és fésűk a lábakon Megjelennek a hátrozetták és fésűk a lábakon
Mm Nem jelenik meg rozetta, de Rh-hordozóval párosítva a következő generációban már igen Megjelennek rozetták, többnyire a farozetták Hátrozetták és sörény jelenik meg

Tengerimalac menü

Párosítás:

Abesszin tengerimalac a tenyésztési szabályok szerint kizárólag abesszin tengerimalaccal párosítható.
Ha abesszin tengerimalacot rövidszőrűvel párosítunk, az utódok szőrében általában 8-nál kevesebb rozetta jelenik meg, ezenkívül módosulhat a rozetták formája és helye is.

Tengerimalac menü

Bővebben:
Andreas Reinert: Das große Buch der Caviazucht

Szerkesztette: Szalai Bálint

Abesszin tengerimalac

Etetés

Etetés

Tengerimalac etetés

Tengerimalacunkat akkor tápláljuk helyesen, ha minden nap kap: 
- friss ivóvizet,
- speciális, tengerimalacok számára készült, C-vitamint tartalmazó tápot,
- szénát,
- zöldséget, gyümölcsöt.

Tengerimalac menü

Ivóvíz

Tévhit: a tengerimalacoknak nincs szüksége ivóvízre, a folyadékot zöldségekből, gyümölcsökből vonják ki.

A tengerimalacoknak szükségük van ivóvízre, ezért mindig legyen előttük! Napi ivóvíz szükségletük 40-100 ml. A tengerimalacok ivóvíz-ellátásának legjobb eszköze az önitató: a sima vizes tálkával szemben ebbe nem piszkíthatnak bele, és könnyen tudják használni. A vizet naponta kell cserélni, mert a vízben napfény hatására rögtön elkezdenek szaporodni a baktériumok, és az állott víz hasmenést és egyéb betegségeket okozhat.

Tipp: Ha a tengerimalac az itatót nem tudja használni, kenjük be az itató csőrét uborkával, ezt a malacka elkezdi nyalogatni, és rájön, hogy működik.
Önitatóból a manapság elterjedt fémcsőrű, golyós itatók helyett érdemes kisebb átmérőjű, szelepes itatót keresni (pl. Bibber 400, Sippy Medium), mert kisebb az átmérője, és így a fiatal állatok könnyebben tudnak inni belőle.

Tengerimalac etetés

Tengerimalac menü

Táp

A malackák természetes környezetükben egész napjukat fű rágcsálásával és ennivaló keresésével töltik. Ahhoz, hogy malacaink megkapják a szükséges mennyiségű kalóriát, elengedhetetlen a táppal való mindennapos etetés.

A boltokban rengeteg fajta táppal találkozhatunk, ezért nehéz lehet a választás. A malackákat csak tengerimalacoknak való táppal etessük! A madaraknak való magkeverék emésztési gondokat, gyulladást és halált is okozhat. A nyúltápok - bár hasonlítanak a tengerimalac tápokra - gyógyszerezettek, ezért tönkreteszik a tengerimalacok immunrendszerét. Minden rágcsálófajnak speciális az emésztőrendszere, ezért a nekik megfelelő táplálékkal etessük őket!

Tengerimalactápból a C-vitaminnal dúsított pellet formát ajánlunk. Bármilyen tápot választunk, ne legyen benne kukorica, napraforgó és mesterségesen színezett falatkák. A tápból nagy energiatartalma miatt nem szabad túl sokat adni, mert elhízáshoz, emiatt hosszabb távon betegségekhez vezethet. Napi adag: 1-2 evőkanál, 25-35 gramm. A tápokban található C-vitamin gyorsan (kb. 90 nap alatt) lebomlik, ezért minél frissebb gyártásút érdemes venni, és csak annyit, amennyi 1-2 hónap alatt elfogy.

A malacok emésztőrendszere érzékeny és megviseli minden változás. Új tápra fokozatosan kell őket átszoktatni, a régit és az újat fele-fele arányban keverni, majd csökkenteni a régi adagját. Nem baj, ha az újat 1-2 napig otthagyja, előbb utóbb megkóstolja és el fog fogyni. Tengerimalac vásárlása esetén érdemes kérni a tápjából néhány napra valót és azt keverni az általunk vásárolttal, hogy kevesebb stressz érje az új helyen.

Naponta adjunk friss tápot, mert a malackák falánkak és egyszerre túl sokat ehetnek, ami elhízásos betegségekhez vezethet. A tápot fénytől elzárva, lehetőleg hűvös helyen tároljuk (így lassabban bomlik benne a C-vitamin), és ügyeljünk arra, hogy etetésnél ne érje víz (az etetőtál és itató ne legyen közel egymáshoz), mert akkor gyorsan megromlik.

Tipp: A tápot érdemes naponta egyszer vagy kétszer, azonos időben adni. A malackák megszokják ezt a rendet, nem könyörögnek elemózsiáért és viselkedésükre is pozitívan hat (éjszaka kevésbé lesznek aktívak).
Az etetőtál lehetőleg nehezebb (kerámia) legyen, amit nem tud felborítani és megrágni. A kiborult táp beszennyeződhet, így a tengerimalacok nem fogják megenni. Ha a tápot mindig ugyanazzal az eszközzel (kanállal, műanyag pohárkával) adjuk, biztosan mindig azonos lesz a mennyiség.

Tengerimalac etetés

Tengerimalac menü

A széna

A szénának nagyon fontos szerepe van a tengerimalac táplálkozásában, alaptápláléknak számít. Egyensúlyban tartja az emésztést és koptatja a fogakat, ezért állandóan legyen előtte, hogy a nap bármely órájában hozzájusson.

Tévhit: a száraz kenyér/keksz megfelelő fogkoptató. Sose adjunk malackánknak száraz kenyeret vagy kekszet, mert a benne levő élesztő és keményítő káros az emésztésnek.

Megfelelő fogkoptató a széna. A jó szénában sok a zöld szál, illatos és nem poros. Ne legyen benne szúrós szál, mert megsértheti az állatok szemét, gyomrát, talpát. Ne érje nedvesség, mert könnyen bepenészedik. A szalma nem helyettesítheti, mert kevés az energiatartalma, túl száraz és szúrós. A széna nemcsak táplálék, hanem növeli a malacok védettségérzetét és mentálisan fejleszti őket.

A szénát tavasztól kora őszig helyettesíthetjük friss fűvel. A zöld fűnek kevesebb a tápanyagtartalma, mint a szénának, de tartalmaz C-vitamint, emellett a zöld növényi rostok bevitele segíti az emésztést. Sose szedjük út mellől, vagy parkból, ahol bármilyen szennyeződés lehet rajta! Érdemes vízzel lemosni, majd egy pár óráig szárítani, a malackák imádni fogják.

Tipp: A szénát is naponta 1-szer vagy 2-szer azonos időben, a táppal együtt érdemes adni, mindig annyit, amennyit 1 nap megeszik a malac. A szénatartó mellett a ketrecbe is kell egy keveset tenni, más-más helyre, hogy a malacka keresgélje és belemászhasson, ez növeli a biztonságérzetét és játékosságát.

Tengerimalac etetés

Tengerimalac menü

Zöldség, gyümölcs és C-vitamin

A tengerimalacoknak egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a C-vitamin. A tengerimalac azon kevés emlősök körébe tartozik, amelyek képtelenek előállítani szervezetükben a C-vitamint, mert hiányzik hozzá az ún. "L-gulonakton oxidáz enzim". Emellett természetes környezetükben naponta füvet rágcsálnak, ami C-vitamin tartalmaz, ezért mesterséges környezetükben is biztosítani kell a napi C-vitamin szükségletüket. Kis méretükhöz képest napi C-vitamin igényük meglehetősen magas, egy fejlődésben levő tengerimalac napi igénye 40 mg, felnőtteknél 20 mg.

A tengerimalacok számára készült tápok tartalmaznak C-vitamin, de ez nem elegendő, mert a bennük levő ún. hőkezelt C-vitamin kb. 90 nap alatt lebomlik, fény- és hőérzékeny, ezért a bomlás a tárolási körülményektől is függ. Kedvenceink számára megfelelő mennyiségű vitamint a naponta adagolt zöldséggel és gyümölccsel és kiegészítő készítményekkel (pl. C-vitamin és multivitamin cseppek) tudjuk biztosítani. Tavasztól őszig a zöldségek és gyümölcsök elegendő vitamint tartalmaznak tengerimalacaink számára, de a téli időszakban, kb. novembertől márciusig kiegészítő vitaminozásra van szükség.

Tipp: C-vitamin cseppeket naponta kell a vizükbe adagolni kis mennyiségben. Multivitamint elég hetente egyszer a vizükbe cseppenteni, mert a zsírban oldódó vitaminok a májban raktározódnak el.
Jó táplálékkiegészítő termék a Béres-csepp, ami fontos nyomelemeket tartalmaz, ezt is maximum hetente egyszer ajánlott adagolni: 200 ml-be kb. 5-6 cseppet.

Tengerimalac etetés

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a malacok körében legkedveltebb növények C-vitamin tartalmát:

Csipkebogyó 5000 mg/kg
Piros paprika 3400 mg/kg
Narancssárga paprika 3000 mg/kg
Sárga paprika 2500 mg/kg
Petrezselyem 1750 mg/kg
Zöld paprika 1600 mg/kg
Brokkoli 1120 mg/kg
Karfiol 750 mg/kg
Kiwi 710 mg/kg
Narancs 500 mg/kg
Spenótlevél 400 mg/kg
Lóhere 400 mg/kg
Gyerekláncfű 350 mg/kg
Patiszon 300 mg/kg
Paradicsom 250 mg/kg
Sütőtök 200 mg/kg
Cékla 180 mg/kg
Banán 120 mg/kg
Alma 100 mg/kg
Kígyóuborka 100 mg/kg
Görögdinnye 80 mg/kg
Padlizsán 50 mg/kg

A következő táblázatban pedig egyéb vitaminokat tartalmazó növényeket soroltuk fel, és hogy az egyes vitaminok hiánya milyen betegségekhez vezethet:

Vitamin
Miben található?
Hiánytünetek, hiánybetegségek
A
Sárgarépa, uborka, gyermekláncfű, petrezselyem, cékla, fűfélék
Az állat gubbaszt, görcsök, bénulás, légszomj, bőrbetegségek, növekedési rendellenesség
B
Sárgarépa,gyermekláncfű, piros zöldségek, fűfélék
Szőrhullás, bélrendszeri megbetegedések, vérszegénység, bénulás, görcsök, növekedési rendellenesség
C
Elsősorban csipkebogyó, paprika, petrezselyem
Fertőzésekkel szembeni érzékenység, megfázás, belső vérzés, íngyulladás, szájsebesedés, mozgászavarok
D
Sárgarépa, széna, fűfélék
Tengerimalacoknál az angolkór ritka, inkább a D-vitamin túladagolás jellemző, mely a csontok mésztartalmának csökkenését idézi elő
E
Sárgarépa, búza
Növekedési rendellenesség, terméketlenség, magzatok elhalása az anyaméhben, egyensúlyzavarok, bénulás
H
Gabonafélék
Hámszövet ellenállása csökken, gyulladások lépnek fel
K
Kukorica, sárgarépa, fűfélék
Bélrendszeri megbetegedések, orrvérzés
P
Fűfélék, citrusfélék
A C-vitamin felszívódása és felhasználásában zavar jelentkezhet, ezért tüneteik átfedik egymást

Tengerimalac etetés

A tengerimalacok helyes táplásukhoz szükséges naponta megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt adni.

A tengerimalacok bélrendszere érzékeny, és kis testméretük miatt is érzékenyen reagálnak a vegyszerekre. Ezért veszélyes lehet a számukra, ha nagyáruházban vásárlunk külföldi import zöldségeket, amelyeket, hogy frissek maradjanak, vegyszerekkel kezelnek: hasmenést, akár halált is okozhatnak. Legjobb megoldás piacon friss, hazai árut vásárolni.

Emellett tiltólistás zöldségek a "k" betűvel kezdődők: karalábé, karfiol, káposzta, kelbimbó stb. erősen puffasztó hatásuk miatt. Tilos salátát adni, mert a saláta rostjai nagy mennyiségben beisszák a permetezőszereket, és vízzel sem lehet belőle kimosni.

A fenti C-vitamin táblázat tartalmazza a tengerimalacok által kedvelt zöldségeket, gyümölcsöket.

A mi malackáink telente minden nap kapnak répát(4-5 karikát), céklát, almát, nyáron fehér paprikát, uborkát (1-2 karikát), görögdinnye zöld héját, paradicsomot. Nem minden nap télen sütőtököt, zöldséggyökeret, kevés narancsot, nyáron friss zöldborsót, cukkini héját, petrezselyemzöldet, kukoricacsuhéjt.

Tipp: A zöldségeket, gyümölcsöket vízzel alaposan le kell mosni, és utána szárazra törölni, mert nedvesen minden zöldség puffaszt. A levesebb zöldségekből (pl. kígyóuborka, paradicsom) 1-2 karikánál többet nem ajánlott adni, mert puffasztanak.
A zöldségek nem hízlalnak, ezért ha kicsit jobb kondícióba akarjuk hozni a malackánkat (pl. betegség után), a zöldség- és gyümölcsadagot érdemes emelni.
A tengerimalacok szeretik az állandóságot, ezért 3-4 zöldséget lehetőleg állandóan az étrendjükön kell tartani.

Tengerimalac etetés

Tengerimalac menü

Bővebben:
Ilse Pelz: Mehr über Meerschweinchen
Andreas Reinert: Das große Buch der Caviazucht
Dr. Fodor Kinga: Mit egyenek a kisállataim?
www.wikipedia.org
www.gemon.ro

Tengerimalac menü

Szerkesztette: Nagy Nóra